شمال از شمالِ غربی

سینما و ادبیات ــ نوشته‌ها و ترجمه‌های نویسنده‌ی این وبلاگ را بی‌اجازه در هیچ سایت، وبلاگ و نشریه‌ای منتشر نکنید.

دایره‌ی زرد در دایره‌ی سفید...

نیمرو

   ظاهرِ ساده‌ی نیمرو غلط‌انداز است؛ آدم خیال می‌کند چیزی ساده‌تر از این پیدا نمی‌شود و کافی‌ست ظرفی، تابه‌ای، چیزی در کار باشد تا کره‌ای، روغنی، چیزی در آن بریزیم و بعد تخم‌مرغ را در آن بشکنیم و چنددقیقه بعد صاحبِ یکی از لذیدترین اطعمه‌ی دنیا شویم. امّا کاش به همین سادگی بود پختنِ نیمرو.

   نیمرو بستگیِ تامّ‌وتمامی دارد به کره و روغنش؛ به این‌که کره‌ی حیوانیِ گاوی و گوسفندی باشد، یا روغنِ مایعِ آفتابگردان و اصلاً روغنِ زیتون. هرکدامِ این‌ها را که بریزیم اثر دارد روی مزّه‌ی نیمرو؛ روی این‌که طعمش چه‌جور از آب دربیاید و این‌که سفیده‌اش بچسبد به ظرف یا نچسبد.

   دروغ چرا؛ خوب‌درآمدنِ نیمرو، شاید، بسته به ظرفش باشد و تجربه‌ی بزرگ‌ترهاست که می‌گوید نیمرو را نباید در ظرف‌های تفلون درست کرد. پیوندِ نیمرو و ظرف‌های روحی (رویی) پیوندی قدیمی و البته ناگسستنی‌ست و هیچ طبیبِ حاذقِ اهلِ بهداشتی هم نمی‌تواند جایگزینی برایش تدارک ببیند. تخم‌مرغی که توی ظرف‌های غیرِ روحی (رویی) به هیأتِ نیمرو درمی‌آید؛ چیزی کم دارد و این‌ کم‌داشتن را می‌شود توی مزّه‌اش حس کرد.

   بینِ روغنِ زیتون و کره‌ی حیوانی حقِ انتخاب دارید. با شماست که انتخاب کنید طعم‌وبوی کره را ترجیح می‌دهید یا بوی دل‌پذیرِ زیتون را. و روغنِ زیتون هم که فقط روغنِ زیتونِ بِکْر است؛ نه این تصفیه‌شده‌های بی‌بو و بی‌خاصیتی که بازار را پُر کرده‌اند. کره و روغن باید آن‌قدر باشد که تخم‌مرغ توش غلت بزند؛ که حس کند چیزی برایش کم نگذاشته‌اید و بعد که روغن یا کره شروع کرد به داغ‌شدن و صداکردن، تخم‌مرغ را باید به‌ طرفه‌العینی شکاند و طوری وسطِ این کره یا روغن ریخت که از همان اوّل سفیده‌اش شروع کند به پُف‌کردن. سفیده که معلوم است پُف می‌کند، ولی از زرده هم نباید غافل شد که خوب‌درآمدنش اوجبِ واجبات است در لذیذبودنِ طعمِ نیمرو. شُل که باشد یعنی درست نپخته و سفت که باشد یعنی خبری از نیمروی عسلیِ معرکه نیست.

   بستگی دارد به ذائقه‌ی آدم، ولی زرده‌ی پخته‌ای که بشود آن‌را ترکاند و با سفیده مخلوطش کرد چیزی نیست که بشود از خوردنش گذشت. امتحان کنید؛ کارِ ساده‌ای‌ست ظاهراً، ولی خوب‌درآوردنِ آن زرده اصلاً آسان نیست.

   این‌جور وقت‌هاست که می‌گویند «طرف این‌کاره است!»

  
نویسنده : محسن آزرم ; ساعت ٤:٠٠ ‎ب.ظ روز شنبه ٢٢ آبان ۱۳۸٩